GİRİŞİMCİLİKTE ZAMANLAMANIN ÖNEMİ

Dünyada başarılı / başarısız olmuş 100 girişimde yapılan araştırma sonucunda;

  1. Zamanlama – % 42
  2. Ekip – % 18
  3. İş fikri – % 16
  4. Sermaye –  % 12
  5. İş planı – % 8
  6. Diğer nedenler – % 4

Kaynak: Out Of Liers – Rakamlar aklımda kaldığı kadarıyla yazılmıştır.

Yukarıdaki araştırma sonucunda görüldüğü üzere, bir çok yeni girişimciye sorduğunuzda sizlere “Sermaye ve İş fikri” üzerine cevap verseler de gerçekler % 60 ile “Zamanlama ve Ekip” üzerinde görülüyor. Bu yazımda en kısa haliyle zamanlama ve ekip konularının önemini açıklamaya çalışacağım.

Zaman(lama) konusu:

Peki neredeyse üzerinden hiç durulmayan zamanlama konusu nasıl % 42 oluyor?

Bir işin yapısı, içeriği, riskleri, çevresel faktörleri, geleceği, gibi her açıdan zamana uygun olup olmadığını acaba hangi fizibilite raporlarında görebiliyoruz?

“İnsanlık henüz bunun için hazır değil” lafı acaba düşünüldüğünden daha mı önemli?

Kaybolduğunda geri gelmeyen tek şey olan zamanın değerinin ne kadar farkındayız?

Sorular bu şekilde alt kırılımlarıyla uzayarak gider..

Konuyu fazla dağıtmadan kısaca açıklamaya çalışırsam. Bir insanın çatışma yaşayacağı ilk insanın kendisi olması gibi öncelikle bizim içsel ve dışsal faktörler açısından teorik olarak hazır olan projemizi hayata geçirmemiz için doğru bir zaman olduğundan emin olmamız lazım. Bu girişim için hayatımıza vereceğimiz yöne doğru giderken başka bir yön(ler)e doğru gitmemenin, bulunduğumuz konumda uzaklaşmanın zaman maliyetini de hesaplamalıyız.

Hazır olduğumuzda ise;

  • Sektörümüz
  • Ürünümüz
  • Müşterimiz
  • Ekibimiz
  • Sermayemiz
  • Rakiplerimiz

Bizimle aynı zaman frekansında mı algılıyor bu girişimi analizini objektif bir şekilde yapmalıyız..

Ekip Konusu

Jenerasyon (Zamanlamanın bir faktörüdür aynı zamanda) olarak çalıştırmayı düşündüğümüz ekip üyelerinin niteliği ve niceliği açılarından fikrimize nasıl baktıkları ve uzun vadede bu girişimin bir parçası olmak isteyip istemedikleri ikinci en önemli konunun büyük parçası sanırım. Daha sonra bu motivasyona sahip kişilerden kurulan ekibin idaresi, motivasyonlarının sürdürülebilirliği (ekonomik ve kariyer beklentileri açısından) açısından biz yeterli yetkinliklere sahip miyizin cevabını bulmalıyız.

Sonuç olarak;

Girişimin başarısının % 60’ını belirleyen bu 2 faktörün alt kırılımlarıyla beraber detaylıca incelenmesi ve doğru uygulanması ile birlikte iyi bir iş fikriniz yoksa bunu değiştirebilirsiniz, sermayeniz yeterli değilse yatırımcı bulabilirsiniz, iş planınız yoksa bazı ufak hatalar yaparsınız. Fakat % 60’a varan ihtimalle başarırsınız:)

(Visited 128 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.