Aşağıda yer alan araştırmada da görüldüğü üzere, günümüzün ve önümüzdeki onlarca yılın ticaretine yön verecek Y kuşağının temsilcilerinin ülkemizde, tüm dünyanın tersine ilk sırada çok büyük oranda (birileri için çalışmamak hedefiyle ortaya çıkan) girişimciliği seçtiğini görüyoruz.
“Y Kuşağı ile ilgili söylenen sözlerin (klişelerin) başında gelir: “Bu jenerasyon en çok iş ve yaşam dengesine önem veriyor.” Türkiye’nin Y Kuşağı için durum tam da öyle olmayabilir. Araştırmanın ortaya koyduğu dikkat çekici bir gerçek var: İş & yaşam dengesi ülkemizde araştırmanın ilk yıllarından bu yana hiçbir zaman sıralamalarda ilk üçe girmediği gibi, bu yıl bir sıra geriledi ve beşinci sıraya indi. Türkiye’nin üniversiteli Y Kuşağının kariyer hedefinde ilk sırada “girişimciliğini ve yaratıcılığını kullanabileceği” bir iş yaşamı hayali var. Hemen ardından “uluslararası kariyer yapmak”, onun ardından “insan yönetmek” ve peşi sıra da 2017’de artan bir oranla “iş güvencesi” geliyor. Bunlar sağlandıktan sonra, iş ve yaşam dengesi başlığıyla karşılaşıyoruz.”
HBR – Eylül 2017 – Evrim Kuran
Uzun süredir üzerinde durduğum konu olan eğitim sistemimizde ve ticari bakışımızı şekillendiren kültürel yapımızda olan girişimcilik karşıtı bakışa rağmen, çalışma hayatına başlayan kişilerin neden bu kadar girişimci olmak yönünde kariyer yapmak istemeleri üzerinde düşünmek lazım.
Bunun teknik olarak en önemli nedeni çalışma koşulları dense de ben çalışma koşulları ülkemizden çok daha kötü olan ülkelerdeki girişimcilik hevesinin bizim kadar olmamasından dolayı bunu kabul etmiyorum.
Ayrıca çalışma koşulları sadece çalışanlar için değil, dengesiz ekonomi, yüksek vergiler ve işveren olmak isteyen çalışanları çalıştırmak zorunda olan iş verenler içinde son derece kötü bir ortam. Bu nedenle, girişimcilik hevesinin en temel nedeninin, ruhumuzdaki itaatsizlik ve liderlik hevesinden geldiğini söyleyebilirim.
Tüm dünyanın çok büyük bir eksiği olan lider karakterlerli gençlerle dolu ülkemizde, ailelerin ve eğitim sistemimizin de bu karakterlere uygun olan bakış açısını kazanması ve gençlerin girişimci ruhunu desteklemesi ülkemizin geleceği için oldukça önemli. Aksi halde hiç girişimcilik eğitimi almadan, kötü çalışma koşullarını bahane ederek bulduğu ilk fırsatta girişimci olan gençlerin ticarette yüksek oranda başarısız olmaları kaçınılmaz olarak devam edecek.